Одним із важливих напрямків діяльності ДУ "Закарпатський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України" є
здійснення необхідних досліджень та виявлення причинно-наслідкових зв'язків між станом здоров'я дітей та впливом на нього факторів середовища життєдіяльності.
Протягом І півріччя 2016 року фахівцями установи та філії позапланово проводилися перевірки дошкільних і загальноосвітніх навчальних закладів, закладів оздоровлення і відпочинку для дітей тощо.
Найбільша кількість перевірок була проведена за зверненням державних органів виконавчої влади (57 %), для отримання документів дозвільного характеру (25 %), за заявами і зверненням керівників та власників закладів (14 %) тощо.
За результатами проведених перевірок дотримання вимог санітарних норм і правил керівникам дитячих та підліткових закладів надавалися пропозиції щодо проведення необхідних санітарно-гігієнічних та протиепідемічних заходів, які в більшості випадків виконані у встановлені терміни.
Підвищена увага приділяється питанням якості питного водопостачання в навчально-виховних закладах області. При дослідженні води на бактеріологічні показники частина проб не відповідала гігієнічним нормативам. При цьому найбільш складна ситуація з безпекою питної води децентралізованих джерел водопостачання на об'єктах, що розміщені у сільській місцевості.
Перевірки вимог санітарного законодавства при організації харчування дітей здійснювалися з проведенням лабораторних досліджень якості харчування (лише за заявкою керівників) та дотримання санітарно-гігієнічного та протиепідемічного режимів; готові страви та їх калорійність на харчоблоках дитячих підліткових закладів; визначення вмісту нітратів, залишкових кількостей пестицидів в зразках рослинної продукції; "С"-вітамінізація страв, добові раціони ( з відхиленнями від норм було 3,3 % випадків), якість термічної обробки страв (всі без відхилень).
Показником дотримання санітарного режиму на об'єктах харчування є змиви на кишкову паличку. В 1-ому півріччі 2016 року в закладах для досліджень була взята планова кількість змивів (2115), з яких питома вага позитивних знахідок дорівнювала 1,5%.
За зверненнями керівників закладів проводилися заміри рівнів освітлення, мікроклімату, шуму, вібрації, теплового (інфрачервоного) випромінювання, електромагнітних полів. З перелічених досліджень гігієнічні показники були перевищені тільки по рівнях шуму.
Обласний лабораторний центр та його філії певну увагу приділяють санітарно-освітній роботі з залученням засобів масової інформації, підготовці санітарних бюлетенів, проведенню лекцій, бесід, спрямованих на гігієнічне навчання населення з метою профілактики як інфекційних, так і неінфекційних хвороб.
Випадків ускладнень епідситуації в дитячих підліткових закладах, пов'язаних з питною водою, харчовими продуктами, метеофакторами, в 1-ому півріччі 2016 року не зареєстровано.