Серед величезної кількості грибів, що виростають в Україні,
тільки 500 видів грибів вважаються їстівними. Інші можуть вміло маскуватися під їстівні, такі як опеньок несправжній або печериця отруйна. А самими відомими проміж отруйних вважаються мухомор та бліда поганка, яка може маскуватися під деякі їстівні гриби. За інформацією Міністерства охорони здоров'я України треба дотримуватися правил, що допоможуть уникнути отруєння:
- не збирати занадто молоді або старі гриби, їх легко сплутати з отруйними;
- не купувати гриби поблизу доріг, промислових підприємств, гриби в таких умовах накопичують в собі шкідливі речовини у вигляді солей важких металів, нафтопродуктів;
- готувати гриби у найкоротший час після їх збирання.
При збиранні грибів слід завжди пам'ятати про одне правило, при будь-яких сумнівах стосовно будь-якого гриба у вашому кошику, його без усякого жалю потрібно викидати.
Лікарі – гігієністи попереджають, що гриби неможливо вживати вагітним, дітям до 12 років, а також людям похилого віку.
Перші симптоми отруєння грибами можуть виникнути вже за 30 хвилин після їх вживання. А це - нудота, блювота, різкий біль в животі, діарея.
Серед інших ознак: запаморочення, підвищення температури тіла, зниження пульсу, задуха, судоми, відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги), поява галюцинацій і маріння.
Після появи таких симптомів внаслідок вживання грибів, терміново викликайте екстрену медичну допомогу за номером 103.
А до приїзду бригади екстренної медичної допомоги, для полегшення стану хворого, необхідно:
- промити шлунок великою кількістю води;
- выпити препарати, що поглинають токсини (адсорбенти).
Ні в якому разі не вживати алкоголь та молочні продукти, щоб не погіршити ситуацію; їжа та алкоголь можуть прискорити всмоктування токсинів, а також намагатися багато не рухатися.
Не слід забувати, що симптоми можуть з'являтися навіть через декілька днів після вживання грибів.